Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduÄŸu Tayvan’a, ABD’nin toplam 866 milyon dolarlık ilave silah satışına onay vermesini kınadığını bildirdi. Çin DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Tayvan bölgesine silah satışının “tek..
Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduÄŸu Tayvan’a, ABD’nin toplam 866 milyon dolarlık ilave silah satışına onay vermesini kınadığını bildirdi.
Çin DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Tayvan bölgesine silah satışının “tek Çin” ilkesini ve iki ülke arasındaki siyasi iliÅŸkilerin temelini oluÅŸturan Üç Ortak Bildiri’ye ve özellikle de Tayvan’a uzun dönemli silah satmamayı taahhüt ettiÄŸi 1982 tarihli 17 AÄŸustos Bildirisi’ne aykırı olduÄŸu savunuldu. Satışın, Çin’in egemenliÄŸini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiÄŸi vurgulanan açıklamada, Çin’in bunu kınadığı ve Washington yönetimini diplomatik kanallardan protesto ettiÄŸi belirtildi.
TAYVAN’IN BAÄžIMSIZLIÄžINI DESTEKLEMEME TAAHHÃœDÃœ Satışın, ABD liderinin “Tayvan’ın bağımsızlığını desteklememe” taahhüdüyle çeliÅŸtiÄŸi, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal verdiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, ABD’ye, Tayvan’ı silahlandırmaya son verme ve Tayvan BoÄŸazı’nda barış ve istikrara zarar verecek hareketlerden kaçınma çaÄŸrısı yapıldı. Açıklamada, Tayvan sorununun Çin’in “temel çıkarlarının merkezi” ve iki ülke iliÅŸkilerinde “aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi” olduÄŸu vurgulanarak, “Bağımsızlığa destek için Tayvan’ı silahlandırmak ateÅŸle oynamak gibidir, o ateÅŸ ABD’yi de yakar. Çin’i bastırmak için Tayvan sorununu kullanmak baÅŸarısızlığa mahkumdur.” ifadelerine yer verildi. ABD’DEN Ä°KÄ° AYRI SATIÅžA ONAY ABD BaÅŸkanı Joe Biden, dün Tayvan’a 571 milyon dolarlık askeri malzeme, hizmet ve eÄŸitim saÄŸlanması için Savunma Bakanlığına onay vermiÅŸti. Ayrıca, Savunma Bakanlığı, 20 Aralık’ta da 300 taktik telsiz sistemi ve 16 silah montesinin 295 milyon dolara satışına onay verildiÄŸini bildirmiÅŸti. Çin’in topraklarının parçası olduÄŸunu savunduÄŸu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduÄŸu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
“TEK ÇİN” Ä°LKESÄ° Pekin, “tek Çin” ilkesini vurgulayarak kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile resmi iliÅŸki kurmasına ve Tayvan’a silah satmasına karşı çıkıyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Çin, Ada’nın ana karayla yeniden birleÅŸmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.